Mi az az üzleti validálás?

Egy digitális termék létrehozása során sokan esnek abba a hibába, hogy minél előbb a fejlesztéssel kezdenek el foglalkozni, mikor valós piaci visszaigazolást még nem kaptak a termékről. Ez azért problémás, mivel a terméket a fejlesztés után átalakítani rendkívül költséges, ennél fogva a kezdeti hipotéziseket minél előbb fel kell oldani valós üzleti visszajelzéssel.

A folyamat során elkészül egy piackutatás a jelenlegi versenytársakkal, egy iparági kitekintés illetve kialakításra kerül több lehetséges árképzési modell. Mindezen felül üzleti tervezés és kockázatelemzés is részét képezi a csomagnak, mely szerkeszthető excel formátumban is átadásra kerül.

Az üzleti ötlet validáció szolgáltatásunkat Lőrincz Ádám senior marketing és sales tanácsadónk vezeti

Miért fontos az üzleti ötlet validálás?

A megfelelő üzleti potenciál hiánya rövid távon a projekt bukásához vezet, sok esetben ugyanakkor a már befektetett pénz/idő/energia miatt tovább ragaszkodunk az egyébként életképtelen projekthez. Ezt nevezik Concorde-effektusnak (vagy elsüllyedt költségek csapdájának), mely megfelelő tudatossággal és felkészüléssel minimalizálhatóvá válik. Az üzleti validálás folyamata abban segít, hogy felkészülten induljunk neki a projekt tervezési (és az azt követő megvalósítási) fázisának.

így dolgozunk

decoration element
Közös gondolkodás

Az első találkozónkon körvonalazzuk a fejlesztés célját és azt, hogy a terméknek milyen célpiacon, milyen versenyben kell megállnia a helyét. Feltételezzük, hogy valamilyen előzetes, leegyszerűsített kutatás (akár egyetlen kulcsszavas keresés) történt a kapcsolatfelvételt megelőzően. Emiatt a meglévő információk átadása sokat segíthet a hatékony munkában.

decoration element
Folyamatos egyeztetés

Az első meeting után egy interaktív munka veszi kezdetét, ahol folyamatosan megosztjuk az aktuálisan elkészült részeket, hogy a végén teljesen a megrendelő igényeire szabhassuk az elkészült anyagot.

decoration element
Dokumentumok átadása

Az anyagok előre meghatározott időn belül (2-3 hét) elkészülnek, mely után egy szöveges dokumentum (tanulmány) formájában átadásra kerülnek, kiegészítve egy excel formátumú üzleti tervvel. Ebben a modell alapját szolgáló input cellák szabadon állíthatók, így a megrendelő saját maga vizsgálhatja, hogy egyes alapadatok változása esetén hogyan változik az eredmény. A szöveges dokumentum részét képezi ugyanakkor az érzékenységvizsgálat, tehát bemutatásra kerül, hogy hogyan változik az eredmény a különböző változók módosítása esetén.

decoration element

GYIK

Az üzleti validálással kapcsolatban számtalan kérdés felmerülhet. Amennyiben nem találtok választ kérdésetekre lépjetek velünk kapcsolatba nyugodtan vagy gyertek el budapesti irodánkba, ahol szívesen látjuk minden meglévő és leendő ügyfelünket.

A megrendelőnél lévő alapinformációk nagy segítséget nyújtanak, de egy kevéssé körvonalazott ötlettel is tudunk haladni, a határozott igény nem feltétele a közös munkának.

Ezt projektje és megrendelője válogatja, alapvetően arra törekszünk, hogy minél interaktívabb legyen a folyamat, ugyanakkor teljesen egyénileg is meg tudjuk valósítani a szakasz során elvártakat.

Összesen 2-3 hét alatt összeállítjuk a tanulmányt és a kapcsolódó üzleti modelleket.

A legcélszerűbb a közös munka kezdetén elvégezni az üzleti validálást, ugyanakkor ez nem kötelező feltétel, csupán a felesleges költségek minimalizálása végett ajánlott.

Egyéb kérdésed van? Írd meg nekünk!

Ádám Lőrincz digitális stratégia referens>

Lőrincz Ádám

Üzleti validáció referens

Személyes kapcsolat

Budapesti irodánkban szívesen látjuk minden meglévő és leendő ügyfelünket.